Om oss


Röselidsskolan ligger i Lerums kommun, som ligger utanför Göteborg.  Röselidsskolan är en av Gråbos nya skolor. Den startade hösten 2012. På skolan går det 335 elever. I vårt arbetslag har vi elever i förskoleklass till och med årskurs 3. Vi har 70 elever i F-3B. I vår blogg publicerar både texter och bilder. De flesta bilder tar vi själva. Vid undantag anger vi källan. Det är både personalen och eleverna, som skriver på bloggen. Bloggen är i första hand tänkt att användas som informationskanal gentemot föräldrar. Men även för att dela med av vårt dagliga arbete för andra skolor. Bilderna på bloggen har vi själva tagit. Har vi någon gång använt bilder från fotoakuten.se , så har vi länkat dit.

Hur bloggar vi?
Vi har bloggredaktion en dag per vecka. I bloggredaktionen är jag, som pedagog, ordförande. Eleverna kommer med förslag på vad de vill berätta i bloggen. De har även fått möjlighet att besöka andra klassbloggar och kommentera dessa. Eleverna brukar välja att dela med sig av vad vi jobbar med i skolan och de väljer gärna att göra intervjuer av personal på skolan. Det blir som en presentation av en person. Eleverna brukar också vilja göra olika undersökningar av olika slag. Dessa undersökningar för de statistik över.

Vi deltar i Webbstjärnans tävling!
Varför deltar vi i tävlingen? Webbstjärnan ger oss en möjlighet att utöka kunskaperna hos våra eleverna om internet. Eleverna utvecklar också via Webbstjärnan sin digitala kompetens. Läs mer om tävlingen.

Varför borde vi vinna? Jo, för att eleverna aktivt delar med sig av sitt arbete via bloggen. De formulerar inläggen med egna ord. De får träna på stavningen och hur inläggets layout ska se ut. Det är viktigt med styckeindelning, särskilt vid långa inlägg. De har dessutom visat ett stort engagemang och intresse för bloggen. Eleverna visar ett stort intresse för vad och hur man uttrycker sig på internet. De förstår också att man inte kan publicera andras bilder.

Vad lär vi oss när vi bloggar?
– Att använda digitalkameran. Vi publicerar våra egentagna bilder.
– Att använda sociala medier, för att sprida information och skapa nya kontakter
– Att respektera upphovsrätten, när vi publicerar bilder.
– Att utveckla vårt skrivande, både språkligt och tekniskt.
– Att tänka kritiskt. Vad kan man publicera och vad kan man inte publicera på bloggen ?
– Att ge varandra positiv respons och goda råd genom att skriva kommentarer.

Vad är syftet med bloggen?
– Att dela med oss av vårt arbete och förhoppningsvis också inspirera. Vårt arbete blir till glädje för någon annan.
– Att använda datorn och internet, som ett nyttigt verktyg i vårt skolarbete.
– Att ge föräldrar och vänner större möjlighet att ta del av vårt dagliga arbete.
– Att efter ett skolår enkelt kunna titta tillbaka i arkivet för att se vad vi har lärt oss.

Den pedagogiska kopplingen  Under arbetet med bloggen, tränar eleverna att uppfylla flera mål i framförallt svenska.  Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:
– formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
– anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Ur centrala innehållet i ämnet svenska:
-Källkritik, hur texters avsändare påverkar innehållet.
-Skriva på dator.
-Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Ur centrala innehållet i ämnet samhällskunskap:
-Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. Hur man kan värdera och bearbeta källor och information.

Lämna en kommentar